Smulblog

Friet van Fritz in Breda

26-09-2019

Hoe meer je je verdiept, des te meer ga je beseffen dat er nog veel meer te ontdekken valt dan je al weet. Zo gaat dat als je je werpt op een specialisme. Ik verdiep mij al een kwart eeuw in friet.

Lees meer

Kaal of speciaal

26-09-2019

Hij is heel vaak het mikpunt van hoon en spot. Hij is geridiculiseerd in volksliedjes. In cabaretvoorstellingen. In burgerpoëzie. Beschimpt op TV. Door journalisten van naam en faam. Recensenten haalden hem genadeloos onderuit.

Lees meer

Uit betrouwbare bron

26-09-2019

Mijn bron is marketingdirecteur van snackmerk Mora. Dus moet de ontboezeming die ik doe wel waar zijn. Het gaat over onze minister-president, Mark Rutte. Voordat hij ons land ging leiden, was hij directeur van Mora.

Lees meer

Mondriaan

26-09-2019

Piet Mondriaan, onze Rembrandt van de twintigste eeuw, leefde als een autistische kluizenaar. Rookte als een ketter. Wilde dat zijn bord en bestek altijd volkomen synchroon lagen.

Lees meer

Calvénisme

26-09-2019

Jaren geleden bedacht ik het begrip calvénisme. Het is een samentrekking van calvinisme en Calvé. Calvé is het oude Delftse merk van voedingsreus Unilever. Iedereen kent de pindakaas van Calvé.

Lees meer

Haak of kraak

26-09-2019

Een landelijk bekende snackmaker viert de Week van de Croquet. Hij had ook Kroket kunnen schrijven. Maar hij kiest voor een stijlvolle viering en dus een voorname spelling.

Lees meer

Kroket en klassenstrijd

26-09-2019

De croquette debuteerde in 1863 in onze taal. Zestig jaar lang was het een luxe product. Kroketten at je in restaurants waar de gewone man niet kwam. Maar de kroket populariseerde.

Lees meer

FrietCollege

15-08-2019

Van Boekel breekt in de vakvideo van de Vereniging Professionele Frituurders een lans voor friet. “Friet komt van de aardappel en de aardappel op zich is gezond. Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond.

Lees meer

Het probleem van friet: lekker!

15-08-2019

Ja zeker, want vet, bah. Ik hoor het je denken, maar klopt dat wel? Frituren is een heel oude kooktechniek. Het is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke Chinese keuken.

Lees meer