Smulblog

Hoe maak je de beste frieten?

05-08-2022

Professor doctor Bruno De Meulenaer deed er eind juli een boekje over open. In de videolezing komen enkele bijzondere zaken naar voren, maar hij vertelt ons ook dat we vooral moeten genieten van onze frieten. Niet elke dag, maar gerust één keer per week.

Lees meer

Mayo en ketchup blijven populair

22-07-2022

Nederlanders zijn stapelgek op saus, zo gek zelfs dat we inmiddels voor elk eet-moment gedurende de dag onze eigen favoriet hebben.

Lees meer

Fish & chips, typical British?

23-02-2022

Zoals alles tegenwoordig, polariseert patates frites soms ook. In Engeland woedde in recente jaren een felle discussie over de vraag hoe Brits het nationale frietgerecht fish & chips nou eigenlijk is.

Lees meer

De vorstelijke status van friet en snacks

17-01-2022

Prins Laurent is een beetje het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie. Gretig snoept hij van het nationale gerecht, de frieten.

Lees meer

Eetwoord van het Jaar

16-12-2021

Het Eetwoord van het Jaar 2021 is ‘spookkeuken’. Dit is de Nederlandse vertaling van ghost kitchen, oftewel dark kitchen. Op de nominatielijst staat een aantal bijzondere termen die betrekking hebben op cafetaria’s, snackbars en andere fastservicebedrijven.

Lees meer

Wie is de schepper van Jan Patat?

08-09-2021

In de volksmond, liever gezegd onder groothandels die hem verkopen, staat hij bekend als Jan Patat. Het frietetende zak-patat-mannetje dat al ettelijke tientallen jaren als stoepbord bij cafetaria’s en kramen in ons land te vinden is.

Lees meer

Máxima vermomd aan de bitterballen

17-05-2021

Om ons land te leren kennen, reisde koningin Máxima in het verleden met een zwarte pruik op door Nederland. Zo kon ze zich zonder herkend te worden, in cafés te goed doen aan bitterballen.

Lees meer

Hoera horeca?!

27-05-2020

Je hebt deskundigen die de cafetaria géén horeca vinden. Ze hebben hiervoor best redelijke argumenten. Ten eerste: 6o tot 70 procent van de omzet bestaat uit afhaalgerechten. Ten tweede: van oudsher verkopen cafetaria’s veel “winkelproducten”.

Lees meer

Rooie snackbar?

11-05-2020

Je mag het best weten. In mijn woonplaats ben ik actief voor de Partij van de Arbeid. Sinds enige tijd ben ik zelfs fractievoorzitter. Ja, ik schrijf over de frietwereld en ben in mijn vrije tijd actief voor een volkspartij.

Lees meer

Snackrijmpjes

27-04-2020

“Patatje Met en een vleeskroket. Wat lekkers uit het vet. Wat prettigs uit het vet. Patatje Met en een vleeskroket. Want we gaan nog niet naar bed.” Ik geef toe; de P.C. Hooftprijs zal ik er niet mee winnen.

Lees meer

Droge stof

10-04-2020

Wij, Nederlandse frieteters, zijn grotendeels maar gewoon een flinke plons water. Dit geldt niet alleen voor de vaderlandse frietconsument, maar ook voor onze frietminnende zuiderburen.

Lees meer

Spoetnik, Berehap, Catweazle?

17-03-2020

Hij viert rond dit jaar zijn 50-jarig jubileum; de snack aan een satéprikker waarbij gehaktbalschijven worden afgewisseld uiringen. Wie de uitvinder is? Wat zijn écht doopnaam is? Ach, precies weten we het niet. Want succes heeft altijd vele vaders.

Lees meer

Ooit flauwekul geproefd?

02-03-2020

In mijn Nationaal Snack Handboek dat enkele jaren geleden verscheen, barst het van de fantasierijke snacknamen. Niet alleen uit onze tijd, maar ook uit vroeger jaren. Mijn favoriet is de flauwekul.

Lees meer

Een duivels Schots ei

17-02-2020

De eierbal groeide in Groningen de laatste jaren uit tot een hype. Er is een heuse fanshop voor de snack, Aaierbal.nl. Zelfs is er een Eierbal Festival opgetuigd.

Lees meer

Hoezo cafetaria?

03-02-2020

Snackbar, frituur, cafetaria. Het zijn de drie veruit meest voorkomende soortnamen voor frituurspeciaalzaken in ons land. Cafetaria, het klinkt nu heel gewoon, maar is eigenlijk een Spaanse naam. Daarom de vraag: hoezo cafetaria?

Lees meer

De oudste kermissnack

22-01-2020

Vergeet de suikerspin, de zuurstok en de kaneelstok. Vergeet appelbeignets, friet, kroketten en frikandellen. De oudste kermissnack van ons land is de stokvis. Stokvis met mosterd. Ach, misschien is het zelfs wel de populairste snack aller tijden.

Lees meer

McFrik en MacXicano

03-01-2020

Aan het einde van de vorige eeuw had McDonald’s Nederland er wel oren naar om de kroket van het Amsterdamse eethuis Van Dobben in het assortiment op te nemen. ’s Werelds grootste restaurantconcern ging de kroketten testen in zijn proefkeuken.

Lees meer

Friet van Fritz in Breda

26-11-2019

Hoe meer je je verdiept, des te meer ga je beseffen dat er nog veel meer te ontdekken valt dan je al weet. Zo gaat dat als je je werpt op een specialisme. Ik verdiep mij al een kwart eeuw in friet.

Lees meer

Kaal of speciaal

03-11-2019

Hij is heel vaak het mikpunt van hoon en spot. Hij is geridiculiseerd in volksliedjes. In cabaretvoorstellingen. In burgerpoëzie. Beschimpt op TV. Door journalisten van naam en faam. Recensenten haalden hem genadeloos onderuit.

Lees meer

Uit betrouwbare bron

26-10-2019

Mijn bron is marketingdirecteur van snackmerk Mora. Dus moet de ontboezeming die ik doe wel waar zijn. Het gaat over onze minister-president, Mark Rutte. Voordat hij ons land ging leiden, was hij directeur van Mora.

Lees meer

Mondriaan

05-10-2019

Piet Mondriaan, onze Rembrandt van de twintigste eeuw, leefde als een autistische kluizenaar. Rookte als een ketter. Wilde dat zijn bord en bestek altijd volkomen synchroon lagen.

Lees meer

Calvénisme

26-09-2019

Jaren geleden bedacht ik het begrip calvénisme. Het is een samentrekking van calvinisme en Calvé. Calvé is het oude Delftse merk van voedingsreus Unilever. Iedereen kent de pindakaas van Calvé.

Lees meer

Haak of kraak

26-09-2019

Een landelijk bekende snackmaker viert de Week van de Croquet. Hij had ook Kroket kunnen schrijven. Maar hij kiest voor een stijlvolle viering en dus een voorname spelling.

Lees meer

Kroket en klassenstrijd

26-09-2019

De croquette debuteerde in 1863 in onze taal. Zestig jaar lang was het een luxe product. Kroketten at je in restaurants waar de gewone man niet kwam. Maar de kroket populariseerde.

Lees meer

FrietCollege

15-08-2019

Van Boekel breekt in de vakvideo van de Vereniging Professionele Frituurders een lans voor friet. “Friet komt van de aardappel en de aardappel op zich is gezond. Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond.

Lees meer

Het probleem van friet: lekker!

15-08-2019

Ja zeker, want vet, bah. Ik hoor het je denken, maar klopt dat wel? Frituren is een heel oude kooktechniek. Het is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke Chinese keuken.

Lees meer