Smulblog

Spoetnik, Berehap, Catweazle?

17-03-2020

Hij viert rond dit jaar zijn 50-jarig jubileum; de snack aan een satéprikker waarbij gehaktbalschijven worden afgewisseld uiringen. Wie de uitvinder is? Wat zijn écht doopnaam is? Ach, precies weten we het niet. Want succes heeft altijd vele vaders. Want een succes werd deze snack! Hij is vijftig jaar na dato nog in vrijwel alle […]

Lees meer

Ooit flauwekul geproefd?

02-03-2020

In mijn Nationaal Snack Handboek dat enkele jaren geleden verscheen, barst het van de fantasierijke snacknamen. Niet alleen uit onze tijd, maar ook uit vroeger jaren. Mijn favoriet is de flauwekul.

Lees meer

Een duivels Schots ei

17-02-2020

De eierbal groeide in Groningen de laatste jaren uit tot een hype. Er is een heuse fanshop voor de snack, Aaierbal.nl. Zelfs is er een Eierbal Festival opgetuigd.

Lees meer

Hoezo cafetaria?

03-02-2020

Snackbar, frituur, cafetaria. Het zijn de drie veruit meest voorkomende soortnamen voor frituurspeciaalzaken in ons land. Cafetaria, het klinkt nu heel gewoon, maar is eigenlijk een Spaanse naam. Daarom de vraag: hoezo cafetaria?

Lees meer

De oudste kermissnack

22-01-2020

Vergeet de suikerspin, de zuurstok en de kaneelstok. Vergeet appelbeignets, friet, kroketten en frikandellen. De oudste kermissnack van ons land is de stokvis. Stokvis met mosterd. Ach, misschien is het zelfs wel de populairste snack aller tijden.

Lees meer

McFrik en MacXicano

03-01-2020

Aan het einde van de vorige eeuw had McDonald’s Nederland er wel oren naar om de kroket van het Amsterdamse eethuis Van Dobben in het assortiment op te nemen. ’s Werelds grootste restaurantconcern ging de kroketten testen in zijn proefkeuken.

Lees meer

Friet van Fritz in Breda

26-11-2019

Hoe meer je je verdiept, des te meer ga je beseffen dat er nog veel meer te ontdekken valt dan je al weet. Zo gaat dat als je je werpt op een specialisme. Ik verdiep mij al een kwart eeuw in friet.

Lees meer

Kaal of speciaal

03-11-2019

Hij is heel vaak het mikpunt van hoon en spot. Hij is geridiculiseerd in volksliedjes. In cabaretvoorstellingen. In burgerpoëzie. Beschimpt op TV. Door journalisten van naam en faam. Recensenten haalden hem genadeloos onderuit.

Lees meer

Uit betrouwbare bron

26-10-2019

Mijn bron is marketingdirecteur van snackmerk Mora. Dus moet de ontboezeming die ik doe wel waar zijn. Het gaat over onze minister-president, Mark Rutte. Voordat hij ons land ging leiden, was hij directeur van Mora.

Lees meer

Mondriaan

05-10-2019

Piet Mondriaan, onze Rembrandt van de twintigste eeuw, leefde als een autistische kluizenaar. Rookte als een ketter. Wilde dat zijn bord en bestek altijd volkomen synchroon lagen.

Lees meer

FRIET?

BESTEL
RECHTSTREEKS
BIJ JOUW EIGEN FRITUUR!

Steun de lokale Cafetaria,
Snackbar en Frituur.

Juist Nu!