Jaren geleden bedacht ik het begrip calvénisme. Het is een samentrekking van calvinisme en Calvé. Calvé is het oude Delftse merk van voedingsreus Unilever. Iedereen kent de pindakaas van Calvé. De borrelnootjes van Calvé. De sauzen van Calvé.
Om deze sauzen was het me te doen. Calvé’s sauzen zijn populair in combinatie met gefrituurde snacks en friet. Echter, vooral onze calvinistische volksdelen voelen zich schuldig over hun vettige lusten. Deze haat-liefdeworsteling en het bijbehorende schuldgevoel noemde ik calvénisme.
Nu ik dit zo opschrijf, ontstaat een nieuwe kwestie. Wie zich beperkt tot een sober consumptiepatroon, mag je wel calvinist noemen. Dit roept bij mij een vraag op: kan een dieet Bourgondisch zijn?
Ubel Zuiderveld
Foodservicewatcher, vakdeskundige in de consumptie buitenshuis. Sinds 1991 publiceert hij bovendien boeken en artikelen over de frituurcultuur.